Sunday, December 11, 2011

Kontest senyuman menawan.


Syarat-syarat untuk join kontest ni 

1#  tak wajib kami. huda dan daten yusfarina 

2#  rajin2 kan melawat page para sponsor kami.

3# tepek banner pastu direct link ke blog huda

4# buat satu entry  letak satu gamba tengah senyum. tak kesah laa senyum menggoda etc. kami terima. :]
lebih pon takpe : D

url entry, letak di bahagian komen blog ini

5# tag dua orang rakan anda. * tak wajib.
terbuka pada lelaki dan perempuan

Sepenuhnya Keputusan Daripada  Para Juri :D

Ok dah sebut pasal syarat-syarat. korang mesti nak tahu kan apa hadiahnya kalau korang menang. Antara hadianya ialah


1st place ;
wang tunai RM40
topup RM10 [ Maxis , Celcom , Digi ]

1x key chain 

2nd place ; 
wang tunai RM30
topup RM10 [ Maxis , Celcom , Digi ]
1x key chain 

3rd place ;
wang tunai RM20
topup RM5 [ Maxis , Celcom , Digi ]
1x key chain 

Dan banyak lagi hadiah yang menanti anda.


Ini contest yang ke berapa kali aku tak ingat. tapi aku join contest yang tajuknya Contest senyuman menawan. sape2 nak join boleh lah klik kat tajuknya itu.. tapi korang kenalah cepat sebab contest ni tinggal 2 hari lagi sebelum tarikh tutupnya pada 13.12.2011.

ok aku nak pertaruhkan gambar aku yang ini  


aku yang pakai tudung kuning tu. ni je gambar aku yang rasa ok . sebenarnya tak lawa pun tapi aku suka gambar ni nampak cantik.. 

saya tag :




siap!

Tips Hilangkan Parut Jerawat


Semua orang pernah mengalami masalah jerawat . tak kira dia lelaki atau wanita pasti alaminya. Dan juga ianya mimpi ngeri bagi para wanita. Jadi bila ada parut jerawat ataupun jerawat ia akan membuat para wanita tak duduk diam. ada juga yang gelisah memikirkan tentang jerawat di muka. yelah bagi lelaki atau perempuan diorang mementingkan penampilan diri , jadi Apabila penampilan terjejas ni menyebabkan seseorang itu akan hilang keyakinan diri. 

Jadi disini ada sedikit tips untuk menghilangkan parut jerawat yang di hadapi anda. harap-harap ianya membantu anda semua.

1# bedak sejuk dan serbuk kayu manis.
- Cara-caranya iaitu ambil sedikit bedak sejuk dan serbuk kayu manis . kemudian letak kan sedikit air dan selepas itu lumut dimuka. Jika pertama kali memakainya akan merasa panas dan pedih tapi jangan risau tiada kesan sampingan kerana menggunakan barang-barang yang tidak mengandungi kimia.  Amalkan setiap malam sebelum tidur. insyallah parut itu akan pudar.

2#  serbuk kayu manis di campur madu
- Cara-caranya iaitu Ambil sedikit madu dan sedikit serbuk kayu manis. kemudian campurkan kedua-duanya sehingga sebati dan lumur pada muka. amalkan setiap malam insyallah jerawat akan kecil dan berkurangan.

3# bawang merah ( Petua dari Pakcik Saudara aku)
-Cara-caranya Ambil beberapa bawang merah kemuadian tumbuk bawang merah tersebut hingga hancur dan setelah hancur sapu rata-rata di kawasan yang ada parut jerawat .Amalkan selalu insyallah akan berkurangan parut jerawat itu. dan sebaik-baiknya sebelum sapu selawatlah ke atas Nabi sebanyak 7 kali supaya masalah yang di hadapi berkurangan.. kita berusaha dan akhi sekali kita bertawakal dan berdoa supaya apa yang kita usahakan itu akan Berkesan dan juga doa di makbulkan Allah.

Contest Azam Smart Maal Hijrah 1433H



Dalam minggu ini aku asyik join je Contest, Segmen, GiveAway dan pelbagai lag yang aku sertai minggu ni.. Tapi tak tahu lah menang ke tak ? hanya cuba nasib sahaja. aku bukan apa saja nak join dan nak  bantu memeriahkan lagi  dunia blogger ni. seronok rupanya kalau join macam contest yang bogger lain buat.

kali ni aku join pula contest pasal Contest Azam Smart Maal Hijrah By DRC & CTK kalau siapa-siapa yang belum join boleh lah klik kat link yang aku bagi tu untuk sertai contest ni.

Ok bagi Azam aku semperna Maal Hijrah ini, Aku ingin pertingkatkan lagi mutu belajar aku dan naik kan kembali pointer CGPA aku supaya aku dapat menamatkan sijil Diploma aku dengan baik dan cemerlang. 

Sebab apa aku memilih azam ini, kerana mutu belajar aku sejak akhir-akhir ni merosot. jadi semperna tahun  baru ni aku harap aku dapat mengubah cara aku belajar dan kembalikan prestasi belajar aku  dengan baik dalam masa 5 bulan ini insyallah.

Jadi Siapa-siapa yang belum join contest ni cepatlah join tinggal lagi dua hari sebelum penyertaan di tutup. dan  hadiahnya semuanya lumayan. kalau nak tahu lebih lanjut sila lah Tekan Di Sini. Siap ! 

akhir sekali saya tag kepada :


Saturday, December 10, 2011

JOM TAMBAH FOLLOWER"


Ini lah segmen yang aku join buat kali pertama iaitu Jom Tambah Follower by Lulu Caldina Klik Sini kalau siapa-siapa nak join segmen ni. 

Sebab apa aku join segmen ni :

1. Untuk berkenalan dengan  kawan-kawan blogger

2. Untuk tambahkan follower di blog 

3. Untuk bertukar-tukar pandangan dan pendapat  dengan kawan-kawan blogger.

Syarat-syarat untuk join Klik Sini

Tarikh Tutup 11.12.2011 waktu sehingga tengah malam ( Hari Ahad)

jadi siapa-siapa nak banyak followers jom join segmen ni  :)

"Cik Suzlin's FIRST Giveway!"


Hadiah :

Flavettes Cal D3 Calcium Supplement x2


Salam. Ini kali ke 2 aku join GiveAway. Bila aku tengah Blog Walking tiba-tiba aku terjumpa satu GiveAway ni. Terus aku nak join.  Ni GiveAway nya Klik Di Sini kalau nak join

Aku sekarang ni pun tak tahu, pantang  ada GiveAway je aku nak join .Memang Teruja betul nak join GiveAway. Dalam Give Away ni, dia ada suruh masukkan makanan kegemaran.   Ok makanan kegemaran aku, aku suka makan Nasi Ayam, Chiken Chop & Lamb Chop.

Ini Banner untuk GiveAway Cik Suzlin.





Ini Pula Syarat-syarat Penyertaan

[#2]  Follow Blog Cik Suzlin Sini dan Sini

2) Buat satu entry bertajuk "Cik Suzlin's FIRST Giveway!" beserta banner di atas dan link kan ke entry ni.
Jangan lupa selitkan sekali kat dalam entry tu, makanan kegemaran awak.
Kalau nak bubuh resepi sekali pun boleh.

[#3]
Share entry ni kat Facebook awak and tag sekurang-kurangnya 3 orang rakan.
ATAU
Share entry ni kat Twitter awak and tag sekurang-kurangnya 3 orang rakan.
[#4]

Tinggalkan link entry awak dekat kotak komen di bawah dan jangan lupa sertakan Facebook ID dengan Twitter URL


[#5]
Kalau baik hati: Klik mana-mana iklan nuffnang sekali, boleh?



[#6]
Tarikh Tutup 12/01/12. Pemenang akan dipilih menggunakan Random.org.

Siap!


“The Ultimate Year End Giveaway by Nisa Kay”


Salam. Ini first time aku join GiveWay ni. Sebelum ni, aku tak pernah lagi join mana-mana GiveWay. Tiba-tiba aku tertarik nak join "The Ultimate Year End Giveway by Nisa Kay"  Lagipun ramai yang menyertai Giveway ini. Jadi Aku tak naklah juga lepaskan peluang  untuk join Giveway ini. Yelah mana tahu kalau aku bertuah boleh menangkan. Aku hanya cuba nasib je.

Tambahan pula,  hadiah-hadiahnya semuanya menarik.Antaranya 1 set Branded  Bath & Body Care by Crabtree & Evelyn La Source Series, 2 pasang Sakura Heel, 1pcs dress dan pelbagai  lagi hadiah yang menarik menunggu anda di Di Sini jadi janganlah lepaskan peluang keemasan ini.untuk syarat -syarat penyertaan

1) Buat Entry Tajuk The uLtimate Year End Giveaway



2) Copy Dan Letak Banner Di Blog




3) Letak Link Sponsor





4) Letak Blog List & Like Page



5) Promote Entry




6) Like & Tweet GiveAway



7) Like FanPage Nisa Klik Di Sini


8) Periksa Balik Syarat-syarat yang Di  Telah Siap Dibuat


Tarikh Tutup Penyetaan

31 Disember 2011


Jadi apa tunggu lagi marilah beramai-ramai menyertai GiveAway ini. Anda pasti berpuas hati dengan hadiah yang di tawarkan sangat-sangat menarik Dan mana tahu anda pemenag bertua itu. jadi rebut peluang sementara  masih terbuka lagi untuk penyertaan. 

All the the best & Gud Luck Guys





Tuesday, December 6, 2011

Tips Mengelak Daripada Sakit Kepala



Hari ini  nak tulis pasal Tips mengubati sakit kepala . Sebab aku selalu sakit kepala. Selepas aku amalkan petua ni alhamdulilah  jarang dah sakit kepala. tapi sebelum itu, aku akan kongsikan sedikt bagaimana terjadinya sakit kepala.

seharian kita melakukan pelbagai aktiviti.. tak kira kita sebagai seorang pekerja, seorang pelajar mahupun suri rumah penah menghadapi sakit kepala.  Antara punca yang berlakunya sakit kepala ni di sebabkan tidur yang tidak mencukupi, kurang minum air (air masak bukan air manis), tidak tahan dengan cuaca yang terlalu panas, makan tidak mengikut waktu, ketika emosi yang tidak stabil, dan pelbagai lagi punca yang menyebabkan sakit kepala.

oleh itu disini aku nak bagitahu cara-cara yang  aku selalu amalkan kalau aku  mengalami sakit kepala.

1) Tidur Yang Mencukupi.

-Waktu tidur yang disyorkan untuk kanak-kanak selama 8 jam dan untuk dewasa selama 6 jam. Tetapi jika sekiranya tidur kita tidak mencukupi,  ini boleh menyebabkan sistem dalam tubuh badan kita tergangu. Cuba anda bayangkan jika anda seorang pelajar atau pekerja, anda tidak cukup tidur  dan apa yang akan berlaku pada anda esok pagi ketika anda hendak ke kuliah atau tempat kerja.  Mestilah badan anda kelihatan letih, lesu, lemah, malas, ngantuk, longlai dan di sebabkan itu anda akan hilang tumpuan pada kerja atau kuliah anda. Oleh itu, tidurlah  di awal waktu supaya anda merasa cergas, segar dan juga boleh mengelakkan anda daripada sakit kepala apabila bangun pagi.

2) Minum Air Yang Mencukupi

- Badan kita memerlukan air sebanyak 2 sehingga 2.5 liter air untuk memenuhi keperluan fisiologi manusia.

Air di dalam tubuh kita perlulah dibekalkan selalu agar tidak berlakunya dehidrasi. Secara purata, tubuh kita kehilangan 600ml air setiap hari melalui pernafasan, 500ml melalui kulit kita, dan 1400ml adalah menerusi proses membuang air kecil. Kira-kira 2500ml air yang diperlukan untuk tubuh setiap hari. Kita memperolehi kira-kira 500ml air melalui makanan yang diambil setiap hari, walaubagaimanapun tubuh kita masih memerlukan 2000ml air lagi yang hanya boleh diperolehi melalui minuman.
Purata pengambilan air setiap hari untuk orang dewasa
Kadar yang disarankan WHO (World Health Organization) = 2L
Amerika Syarikat = 1L
Korea = 0.6L
Japan = 0.9L
Untuk kanak-kanak yang mempunyai berat 10kg, 1 liter air setiap hari adalah disarankan.
Oleh itu kita perlulah minum air yang mencukupi supaya badan kita dapat berfungsi dengan baik dan otak kita juga dapat berfungsi dengan baik. kerana jika air berkurangan dalam badan boleh menyebabkan oksigen tidak sampai ke otak  dan itu boleh buat kita mudah pitam dan pening kepala


3) Jangan Memakai Tudung atau Pakaian Yang Berwarna Hitam

- Jika anda hendak keluar berjalan-jalan bersama-sama kawan ataupun kemana sahaja yang anda hendak pergi, anda dinasihatkan jangan memakai pakaian yang berwarna hitam ketika cuaca sedang panas ini kerana boleh menyebabkan anda mudah pening kepala dan mudah pitam. Warna hitam ini juga wanita ini juga berfungsi sebagai  menyerap haba panas oleh disebabkan itu anda perlu mengelak memakai pakaian warna hitam ketika sedang cuaca panas.


4) Makan Mengikut Waktu 


- Kita perlu makan sebanyak tiga kali iaitu sarapan pagi, tengah hari & petang. tapi yang penting makan waktu pagi dan tengah hari. kerana ia adalah untuk membekalkan tenaga kepada kita, ketika melakukan sebarang aktiviti ataupun pekerjaan yang dilakukan kita sehingga waktu petang.Tapi ada saja yang makan waktu malam.. Seelok-eloknya makan waktu malam hanya makan yang ringan-ringan sahaja (jika terlalu lapar) kalau tidak berat badan akan mudah naik. ini kerana waktu malam  kita lebih banyak berehat daripada melakukan aktiviti-aktiviti yang mengeluarkan peluh


5) Mengawal Emosi


- untuk mengelakkan daripada sakit kepala, kita juga perlu pandai mengawal emosi. kerana sewaktu kita dalam keadaan marah atau dalam keadaan emosi tergangu,kepala kita menjadi berat dan serabut .fikiran celaru,denyutan jantung menjadi laju dan ada sesetengah akan mengalami panas badan. Oleh itu, sekiranya berlaku seperti tu, banyak-banyakkan istighfar, selawat ke atas nabi dan pergi ambil wuduk supaya hati kita kembali tenang .


6) Selawat Ke Atas Nabi Muhammad S.A.W


-Sesiapa yang mengalami sakit kepala yang terukcuba amalkan petua ini. Pagi-pagi sebelum mandi basahkan sedikit kepala sambil selawat ke atas Nabi 7 kali. Amalkan setiap pagi sebelum mandi. insyallah jika selalu amalkan  sakit kepala kita akan hilang. Petua ni di ajar oleh ustaz saya sendiri .  Dan juga perlulah elakkan daripada minum yang berkafein dan yang berangin juga. ini kerana faktor makanan juga  boleh menyebabkan sakit kepala.
 
p/s maaf kalau kat sini ada kesilapan . aku hanya berkongsi apa yang aku tahu














Saturday, December 3, 2011

OmBaK RiNDu

Sekarang ni  ramai yang tengah memperkatakan tentang Filem Ombak Rindu.. Ada yang cakap best, ada yang cakap macam tonton filem kelakar ada yang cakap tak faham jalan ceritanya tapi pendapat aku, aku tak tahu sebab aku tak tengok lagi. Walaupun aku tak tengok lagi, tapi aku dah baca novelnya. 

Novelnya memang terbaiklah. Aku suka baca novel Ombak Rindu tu. Baca berulang kali pun tak rasa bosan. kalau tak silap Novel Ombak Rindu ni dah lama gila. Masa aku sekolah rendah ke menengah lagi,aku tak pasti. tapi yang pasti waktu tu aku masih bersekolah lagi waktu tu.

Aku rasa nak pergi tengok je. Tapi tak ada kawan nak pergi tengok. kawan-kawan aku masing-masing dah balik ke u. Jadi tinggal aku je yang masih bercuti. Kalau nak ajak kawan yang lain, malas pula. Sebab ada je alasan nanti bagi kat aku. 

Jadi terpaksalah aku duduk rumah diam-diam. Ataupun nanti aku dah balik kolej mungkin aku ajak kawan baik aku temankan aku pergi tengok cerita tu. Wah tak sabarlah aku nak pergi tengok cerita Ombak rindu ni. Dahlah pelakon-pelakonnya  best dan mantap. 

 Memang  sesuailah Aaoran Aziz tu jadi watak utama. Dahlah Hensem, Romantik, Segak dan bila tengok dia berlakon memang terbaiklah lakonan dia. Tengok tu aku dah mula dah  berangan.Oklah sebelum aku  merepek lagi panjang disini, baiklah aku  berhenti menulis sebelum melarat.. ok kawan-kawan selamat bercuti hujung. =)

Friday, November 25, 2011

HaRi YaNg MeMeNaTkAn


 sudah lama aku tak update blog aku ni..  aku rasa dah bersarang kot blog aku ni dengan sarang labah-labah.. haha... tipu aja mana la datang pula labah-labah tu ek.. takkan lah dia boleh  hidup dalam blog aku kan.. hehe.. sebelum aku merapu lagi jauh, baik  aku tumpukan dengan  cerita aku yang aku akan bakal cerita disini..

hari ni aku rasa gembira walaupun penat.. yelah aku dah lama tak kemas rumah.. bersama-sama adik aku... aku rasa teruja bila dapat bersihkan rumah sama-sama dengan adik aku.. lepas sahaja aku masak untuk sarapan pagi, kitorang pun lepak-lepak tengok tv.. masa tu aku dan adik aku layan tengok cerita kartun kat tv 2 .. aku pun tak ingat tajuk apa.. tapi yang pasti cerita tu tentang semut dan belalang.

selepas habis saja cerita di tv.. bemula la operasi kitorang mengemas rumah... daripada luar rumah sampai lah dekat dapur. kitorang bersih habis.. lepas tu yang buat aku rasa seronok masa cuci kereta mama aku.. aku dah lama gila tak tolong mama aku cucikan kereta dia.. siap kitorang main air lagi habis basah baju..yelah alang-alang baju dah basah sikit, apakata basahkan semua je...hehe...

kemudian siap je basuh kereta dengan lantai dekat luar rumah, aku dan adik aku berkampung pula kat luar untuk basuh baju. aku rasa dah macam orang dulu-dulu dah. yelah  orang dulu basuh baju tepi sungai, tapi aku basuh baju dekat dengan longkang yang air mengalir ..tu yang bezanya .. yelah dekat rumah aku sungai tak ada tapi parit adalah.. takkan la pula aku nak basuh baju kat parit kan betul tak?? hehe..

lepas aku dah siap dah semua kerja aku kat luar rumah, tiba masanya untuk mengemas di dapur pula.bila masa ada aku membongkar semua barang-barang, macam -macam yang aku jumpa ubat, pil, gula-gula zaman bila entah bila, lepas tu yang paling aku rasa geli de jumpa pula kuku tu direndam dalam air.. tu aku tak tahu dia di rendam berapa tahun tapi memang geli la sebaik adik aku yang buang bukan aku kalau tak eee.. memang tak suka la aku... 

bila segala-segalanya dah settle aku cuba ingat ingat apa yang belum settle ... rupa-rupanya ada lagi yang tak settle... wah banyak nya kerja rumah yang kena buat.. waktu tu aku baru faham perasaan mamaku ketika dia mengemas rumah.. memang betul-betul meletihkan..  tetapi aku bangga dengan mama ku walaupu dia penat  dia tak penah merungut.. mama sentiasa sabar dalam menyiapkan tugasnya.. aku betul -betul sayang mama ku selamanya dan tiada siapa yang boleh gantikan tempatnya.. 

waktu tu aku dah rasa terlalu letih, sebab aku tak tidur semalaman. jadi badan aku pun tak dapat nak bertahan dengan lama.. bila dah siap mengemas dapur... aku pun terlelap diruang tamu ku... sedar-sedar dah malam. akhirnya aku bangun dan masak untuk makan malam pula...  apa-apa pun bagi aku hari ni hari istimewa buat aku... aku gembira sebab dapat luangkan masa dengan adik aku yang bongsu tu...  i can't forget  this moment.. and i  always remember  this memories :)


Thursday, July 21, 2011

AsSiGmEnT oH AsSiGmEnT


Dah lama tak Update Blog kesayangan aku ni..... rasa rindu pula pada blog aku ni.... sebenarnya sejak akhir-akhir ni aku memang sibuk sikit dengan kelas dan assigment... minggu ni memang sibuk.. sampai kan aku rasa penat je....assigment pun dah mula banyak... dah tu kelas aku yang aplikasi komp tak masuk-masuk lagi.. macam mana ni....runsing-runsing.... 

 kelas pengantar pun sama juga... aku jadi takut nak masuk 2 kelas ni... tapi apa -apa pun aku mesti kuat aku kena habiskan mata pelajaran yang aku ulang sem ni... aku tak nak tangguh lagi dan aku dah tak sanggup dah nak duduk kat kolej aku ni ..hehehe.. :P 

aku harap sem ni aku kuat dan aku boleh tempuh semua dugaan yang Allah berikan pada diri ku... aku taknak dah jadi lemah atau putus asa... aku taknak dah jadi macam sem-sem lepas... yang hidup tak tentu hara je... biarla aku habis kan pengajian aku kat kolej ni dengan cemerlang... aku harap sangat...

oklah sampai disini jerla coretan dariku... sebab mata aku petang-petang ni dah ngatuk jadi aku nak tido jap la hehehe..... salam sayang untuk semua...  

P/s assigment berlambak-lambak bila lanak siap hehe :)

Saturday, July 2, 2011

LuaHan HaTi KeCiK Ku


tinggal sehari lagi aku nak pergi ke kolej untuk pendaftaran.. tapi aku rasa seperti tak sedia je lagi.. kenapa ek??? kenapalah aku jadi macam ni.. setiap kali buka sahaja semester baru perasaan ini mesti ada kat diri aku.. aku rasa takut, gelisah, tertekan dan pelbagai perasaan lagi yang aku rasai.. mungkin sebab aku dah terlalu lama cuti ke ataupun aku sendiri takut nak lalui lagi kehidupan di sana. aku sendiri pun tahu... 

sekarang ini aku cuba untuk menjadi kuat dan tabah apabila menghadapi  suatu masalah. aku cuba bangkit semula supaya aku bersemangat semula... aku harap aku boleh bangun dari kesedihanku ini.aku juga harap selepas ini aku lebih tabah dan sabar dalam menghadapi segala dugaan dan rintangan.walaupun kadang-kadang aku merasa  putus asa dan lelah.. tapi  aku terpaksa juga lalui semuanya. kerana ianya telah diaturkan oleh Allah untuk hambanya...

dan aku harap semester kali ni aku dapat buat yang terbaik.. janganlah aku main-main lagi.. aku dah tak sanggup nak ulang semester lagi... aku tahu tu salah aku sendiri tapi biarla kali ni aku buat yang terbaik untuk diri aku, kelurga aku dan yang paling penting aku nak buktikan kepada semua yang nadzirah ni boleh berjaya dan satu hari nanti berguna juga untuk masyarakat, negara dan Agama juga....

dan masa aku tulis coretan hati ku ni... aku sibuk mendengar lagu korea....tak boleh blah kan...dengar lagu jiwang-jiwang macam tk sesuai je dengan jiwa aku hehehe....entah aku sendiri pun tak tahu kenapa malam macam ini aku layan lagu jiwang pula haha.... ok sampai disini coretan hati ku...akhir sekali aku sediakan video lagu yang aku suka hehe


p/s lagu ni tak ada kaitan pun dengan entry kali ni saja-saja je letak hehe... :)

Monday, June 27, 2011

KaWaN AtAu CiNtA


aku tidak pasti  dengan perasaan aku ni.. adakah aku suka kat dia.. ataupun aku sayang dia sebagai kawan  aku pun tak pasti dan tak mengerti dengan perasaan ku ni. lagipun dia kawan lama ku.. walaupun dia tak ingatku tapi aku ingat dia... aku pun tak tahu kenapa boleh ingat dia...tapi aku tak sangka pula aku boleh sukakan dia...walaupun hatiku dah dimiliki.. aku sekarang ni  tengah keliru dengan perasaan aku sendiri...

sebenarnya aku dah lama tak chatting dengan dia..dulu ada juga chat dengan dia tapi sekarang ni tak dah... aku rasa macam dia marahkan aku.. tapi aku tak pasti apa yang dimarahkan kat aku.. bila aku lihat dia on 9 aku nak tegur dia dan tanyakan khbar dia tapi aku takut..aku takut dia marah ataupun gangu dia.. aku selalu ingat kat dia... kenapa lah aku ingat kat dia...tolonglah aku tak sanggup dah lalui perasaan ni... rasa terseksa.

setahu aku ni aku bukan jenis yang mudah jatuh cinta... aku pasti sebab aku tak suka dengan lelaki..aku selalu garang je dengan laki aku jaranglah berlembut dengan laki.. melainkan laki tu baik dan tak menyakitkan hati aku baru aku berlembut sikit...dengan laki.. mungkin aku suka dengan dia dan tertarik dengan dia mungkin sebab sikap dan perwatakan dia... bagi aku dia seorang kawan yang baik... dia suka bagi nasihat..

aku bila cerita masalah aku kat dia, dia cuba memahami dan memberi semangat kat aku..mungkin sebab tu aku selesa dan suka nak berkawan dengan dia... selama kitorang sekolah sama kat sekolah rendah dulu, aku jarang cakap dengan dia... sebab dunia aku dengan dia berbeza.. dia budak pandai lepas tu pengawas pula tu...aku pula suka buat masalah lebih-lebih lagi dengan pengawas..sebab aku anti dengan pengawas...

dulu masa sekolah bila terserempak dengan dia atau ternampak dia mesti aku jadi segan dengan dia..pernah lah kitorang cakap tapi jarang sebab kitorang jarang kelas sama..dia memang baik masa sekolah dulu sekarang pun  masih sama je dia..cuma yang berubah fizikal dia je... muka semua masih sama tu yang aku boleh cam dia..lagi...bila dia tanya kat aku kenal ke dia...aku cakap la kenal 

cuma dia je yang dah tak ingat..aku sedihnya aku tapi nak buat macam mana sebab memang dah lama tak jumpakan..tu yang dah tak ingat dah tu hehe..yela lepas habis sekolah rendah je masing-masing dah bawa haluan masing-masing tu yang dah tak ingat dah kawan2 lama tu..tapi takpelah yang pasti aku masih  ingat lagi kawan-kawan lama ku...aku rindu dekat mereka semua.. hehe..

walaupun aku suka dia.. tapi aku suka dia dalam diam je. aku tak ada rasa nak bagi tahu kat dia... biarlah perasaan ni aku dengan Allah je yang tahu...tapi ada sesuatu perkara yang aku pasti, aku tahu dia suka dengan seseorang dan seseorang tu kawan lama kitorang juga..walaupun dia tak gitahu tapi aku dapat rasakan yang dia suka kawan kitorang tu... 

apa-apa pun aku hanya berdoa je untuk dia.. walaupun dia tak tahu aku suka dia  aku tetap sayang dia dan masih anggap dia kawan lagi .. lagipun ada perpatah mengatakan cinta tak semesti dimiliki jadi aku pun tak kisah asalkan dia bahagia .. sudah cukup buatkan aku gembira..  akhir kata sampai disini coretan hatiku... nanti ada masa aku akan sambung cerita ku yang bosan ni... salam sayang untuk semua... ^_^



p/s aku suka dengan lagu baru irfan makki dengan maher zain ni ^_^



CuTiEs BaBy GuRlz


3 hari yang lepas, family aku pergi ke penang.. aku rasa seronok dan teruja sangat sebab nak pergi melawat anak buah ku dan keluarga menantu abang ku... di sana... bila aku dah sampai sana aku rasa gembira dan tenang  melihat padi-padi menghijau.... suasana ketika itu indah sangat... biasa la kampung memang rasa tenang dan damai je kan... aku suka suasana seperti tu.... tapikan aku lupa pula nak tangkap gambar pemandangan padi tu ruginya .. kenapa la aku tak terfikir nak tangkap.. mungkin sebab teruja kot tengok suasana macam tu.. yela kat kl mana ada padikan tu yang bila tengok padi tu semua benda pun boleh lupa...

ok berbalik pada cerita aku... sewaktu dah sampai kat rumah mak mentua abang aku... kedatangan kitorang disambut baik... aku pun rasa seronok je hubungan keluarga ku dengan mentua abangku  baik.. aku gembira melihat suasana tu...lagipun keluarga menantu abang ku sememangnya baik.. adik beradik kak long aku pun baik2 seronok kenal dan bual dengan diorang semua tu...ketika aku melihat anak buah ku , aku rasa macam tak percaya je yang aku dah jadi makcik dan abang aku dah jadi ayah... cepatnya masa berlalu...masing-masing dah besarkan... rindu zaman kanak-kanak. lepas ni giliran akak ku pula kawin... aku tak sabar menantikan kedatangan hari tu hehe...

 semasa aku kat penang aku rasa seronok je... kerja aku makan je.. asyik-asyik makan aku pun tak tahu bila la aku nak kawal makan aku ni hehe.. selera aku kat sana bertambah-tambah  mungkin sebab aku gembira sangat dapat anak buah..dan aku suka melihat masa humaira tidur.. kalau dia tidur.. dia asyik-asyik senyum lepas tu suka mengeliat.. aku tengok pun comel je humaira buat cam tu... dan lagi satu humaira ni tak kisah pun kalau orang bising-bising dia tetap tidur... kuat betul anak buah mak lang ni tidur.. mak lang rindu kat humaira... humaira cepat-cepat la besar mak lang tak sabar nak tunggu humaira boleh bercakap hehe....

akhir sekali apa-apa yang berlaku kat penang sama ada gembira, sedih, bengang, benci dan pelbagai lagi perasaan yang aku alami semasa disana aku tetap rasa  bersyukur dan gembira sebab  dikurnia sebuah keluarga yang baik dan bahagia walaupun kadang-kadang bergaduh, aku tetap sayang kan mereka semua tu...ok sampai disini dulu coretan hati ku... kalau ada masa nanti aku sambung kembali coretan hati ku ni... salam sayang untuk semua...^_^


Tuesday, June 21, 2011

AbOuT Me


Sekarang ni aku amatlah bosan tak tahu nak buat apa.. jadi tiba-tiba aku rasa nak buat tentang diri ataupun  macam buat biodata diri macam waktu budak-budak dulu hehe...oklah  aku akan mula tentang diri aku dulu :

~ Nadzirah~
~21~

~Selangor~
~30/08/1990~

~HuKl~
~Nadzirah, Zira, Ira, Nad, Azie, Kiah & Jijah

~Memasak, Mengarang, Membaca, Melayari Internet, Mendengar lagu & Menangkap Gambar~
~Korea, Japan, English, Indon & Nasyid~

inilah sedikit tentang diri ku.. kawan-kawan ku selalu memanggil ku dengan nama nadzirah atau kiah tetapi sewaktu aku masuk darjah 6 aku dapat panggilan baru iaitu Jijah. semuanya gara-gara Sir Jan aku  yang ajar 

bahasa english ketika tu... masa tu Sir tanyakan namaku aku cakaplah nadzirah. entah macam mana Sir dengar aku sebut tiba-tiba jadi siti Nurhaliza dan akhirnya sir tukar nama aku kepada Jijah.. wah betapa aku tak suka sir aku bagi nama tu 

sejak tu kawan kelas aku 6 gigih panggil aku dengan nama Jijah... dan apabila  diorang nak mengusik aku diorang suka nyayi satu lagu iklan telefon dan waktu tu sangat terkenal lagu tu.. aku pun lupa lirik lagu dia macam mana tapi adalah sebutan jijah tu.. mula-mula tu aku jadi geram tapi lama kelamaan aku jadi tak 

kisah..dan nama tu terus melekat sampailah aku tamat darjah 6... selepas aku tamat belajar di sekolah rendah aku berpindah ke maahad tahfiz.. waktu tu aku sedih sangat sebab tak dapat bersekolah bersama-sama dengan kawan-kawanku yang sewaktu sekolah rendah..dan aku pun terus terpisah daripada mereka semua...

sewaktu aku di maahad tahfiz kuala selangor aku tak sangka aku akan bertemu dengan seorang yang sama dengan nama ku ejaan nama pun sama... sehinggakan untuk membezakan kita orang berdua  aku di panggil zira dan kawan ku ira... aku rapat dengan ira ni sebab waktu kelas memang aku duduk bersebelahan dengan 

dia.. ira ni kalau nak tahu dia ni comel, kecil, baik, dan  yang paling dia tak suka dengan lelaki... Kawan ku ira ni jarang-jarang sangat cakap dengan lelaki sebab dia tak penah sekolah campur dengan lelaki  sebab itu dia jadi tak selesa dan janggal... lagi satu  yang aku suka ialah buli dia .. aku suka buli dan mengusik dia..

kadang-kadang tu dia geram juga dengan sikap aku tapi sebaik dia faham aku. aku ni hanya suka bergurau je...tiba-tiba aku rindu sangat dia sebab dah 8 tahun tak jumpa dia.... sebaik dia masih ingatkan diri aku ini.. kalau tak aku merajuk dengan dia tu hehe..... oklah sampai di sini coretan ku lain kali aku akan sambung kisah hidup ku ini...






Monday, June 20, 2011

Baby Girlz


15.6 adalah hari sejarah buat diri ku dan keluargaku... kerana hari itu adalah hari pertama ayahku dan ibuku mendapat cucu sulungnya dan aku telah pun jadi makcik walaupun umur masih muda ....sewaktu abangku menghantar 'message' kat hp aku, aku tak perasan sebab aku masih tidur lena lagi hehe... biasa la aku selalu tidur lewat , bangun pun lewat jugalah .. bila lah nak ubah sikap buruk aku ni hehe....

berbalik pada cerita aku. ketika aku dah bangun dari tidur aku pun seperti biasa periksalah hp aku  kalau-kalau ada orang 'call' aku atau hantar 'message' kat hp aku. bila aku tengok tertera perkataan abang.. aik? kenapa abang aku hantar message kat aku... tak penah-penah hantar ni tiba-tiba je hantar pelik-pelik.. yelah mana tak pelik abang aku jarang hantar message kat aku kalau dia hantar pun mesti ada urusan penting atau ada benda penting nak bagitahu kat aku.

 lepas tu aku pun cepat-cepat buka message tu dan apabila aku dah habis baca bertapa seronoknya aku dan aku terasa seperti nak melompat-lompat kerana masa itu aku begitu teruja sekali menerima berita yang mengembirakan ini.. 

Inilah muka aku masa aku dapat tahu  berita tu tapi tak adalah comel macam gambar kartun ni sebab masa tu baru bangun tidur faham-fahamlah  korang ek hehe


aku pun tak sangka yang kak ipar aku  awal bersalin sebab setahu aku, kak ipar aku di jangka bersalin pada 20 haribulan tak sangka pula awal 6 hari..

apa-apa pun aku gembira semuanya selamat tak ada apa-apa masalah pun berlaku.. dan berharap hubungan abang ku dan kak ipar ku akan berkekalan hingga ke syurga dan aku sangat menyayangi mereka.. dan aku harap juga kebahagian ni akan terus kekal selamanya...

Akhir kalam ku aku nak tunjuk inilah anak buah ku yang pertama 

ini dia baby girlz tu nama dia amshar humaira comelkan  anak buah ku ini.. moga bila besar nanti  anak buahku ni menjadi anak yang baik dan solehah amin... :)

Friday, June 17, 2011

TiMe To DiEt...


Sekarang ni aku ,semakin hari semakin tembam. lebih-lebih lagi waktu ni aku tengah cuti semester makin naik lah berat badan aku..dan makin comel la aku ni... ( perasan sendiri) la yelah siapa nk puji aku kalau bukan aku sendiri puji diri aku...haha....
 Dulu aku tak penah risau tentang berat badan aku..  aku tak kisah orang lain nak kata apa kat aku .. Diorang
tu hanya tahu mengutuk, mengutuk dan terus mengutuk je...
Salah ke kalau orang yang badan agak comel nak bahagia??? lagipun aku tak kacau hidup diorang tapi kenapa diorang kacau hidup aku . aku pun tak tahu...
dan sekarang ni aku peduli tentang berat badan aku sebab aku risau aku sakit je.... yelah keluarga aku pun nasihatkan aku suruh turun berat badan.. bukan aku tak nak tapi aku tengah cuba nak turun kan berat badan aku ni...  aku pun malu dengan diri aku seperti ni..
sebenarnya aku ni bukanlah memang asalnya gemuk.. dulu aku kurus entah macam mana bila naik je tingkatan 3 berat badan aku naik tanpa aku sedar...dah tu naik mendadak... bila aku fikir rasa macam nak nangis je.. yela adik beradik aku semuanya kurus aku dengan abang aku je tembam...tapi pasal abang aku tu tak kisah sangatlah dah kawin tapi aku ni belum kawin lagi dah ada orang  panggil aku dengan panggilan yang aku benci dah tu ada orang anggap aku ni dah kawin..
entah bila masa aku kawin entah suka-suka je cakap aku dah kawin kenal aku pun tak.. dan kadang-kadang aku layankan saja bila ada orang kata aku dah kawin seronok juga aku kena kan orang tu... bukan lah niat nak kenakan tapi orang tu dah cakap macam tu aku pun mengangguk saja apa orang tu cakap hehe.....
sebenarnya dalam sudut hati aku ni tak kisah kalau gemuk ke kurus bagi aku yang penting sihat... aku nak sihat. aku tak nak sakit. kalau aku jatuh sakit nanti aku menyusahkan orang jaga aku... aku taknaklah macam tu...
 dan satu lagi aku peliklah dengan kaum adam ni kenapa bila orang gemuk  je diorang suka sangat  mengutuklah mencacilah dah tu ada yang sanggup mempermainkan perasaan orang .. lagipun aku pun pernah rasa semua tu dan ianya betul-betul menyakitkan hati aku...lagi satu aku paling pantang kalau ada budak lelaki usik atau ejek adik-adik junior aku yang berbadan besar memang budak lelaki tu menempah maut dengan aku lah.
.aku ni bukanlah suka cari gaduh tapi kalau ada orang yang mengusik orang yang aku sayang mulalah memang aku akan jumpa lelaki tu depan-depan..
 diorang tu tak ada perasaan ke asyik menghina orang je... tahu lah muka tu hensem ,kacak, kurus dan tinggi lampai tapi tak payah lah nak hina-hina orang diorang tu tak fikir ke perasaan orang lain.. disebabkan ini juga lah aku nekad dan berazam untuk turunkan berat badan aku ni...
aku harap berat badan aku dapat turun sebelum raya ni.... dan aku nak buktikan kepada semua  orang yang aku boleh lakukannya..
Akhir kata daripada aku kurus untuk sihat bukan untuk nak tunjukkan kepada orang lain.. oleh tu marilah kita menjaga kesihatan daripada sekarang.... ( eh dah macam berkempen pula hehe)  salam sayang untuk semua....  ^_^



Wednesday, June 1, 2011

Aku Mahu Berubah..


sudah dua bulan aku berada di rumah.... kehidupan aku betul-betul  membuatkan aku bosan dan kadang kala buat aku sunyi.. memanglah  dalam kehidupan ku sekarang aku nampak biasa dari segi luaran tapi dalaman aku, aku sendiri tak tahu sama ada aku gembira atau sebaliknya... dan bila aku cari jawapannya tiada pula jawapan yang aku perolehi..aku sendiri pun bingung dan keliru.... 

kenapalah hidup aku ini aku terasa kosong dan terasa sunyi.. dadaku terasa sesak jiwa ku tertekan aku sendiri tak tahu kenapa aku jadi sampai begini... hidupku sekarang aku terasa terumbang ambing dan amat menyeksakan bagi aku.. aku cuba untuk berubah menjadi baik ..tapi bila aku cuba menjadi baik ada saja halangan dan rintangan ... kadang-kadang aku jadi lelah dan putus asa.. 

tapi bila aku fikir semula aku tidak boleh mengalah aku kena kuat aku tak boleh lemah kalau aku lemah senang jer orang pandang rendah pada aku.. jadi apa yang aku perlu buat aku kenalah ubah sedikit demi sedikit sikapku.. selain tu aku juga  kenalah jaga solat ku dan amalan ku.... aku tak boleh terus terusan macam ni...aku perlu berubah supaya hidup aku lebih bermakna dan mendapat redha dari Illahi...

aku tak sanggup dah hidup yang seperti ni... hidup yang tak da makna dan hidup dalam melakukan dosa... walaupun kadang -kadang aku tak sengaja lakukan tapi selalunya aku sengaja lakukan sebab aku tahu benda tu dosa tapi aku tetap lakukan... kenapalah iman aku ni lemah sangat kenapa iman aku ini tipis mudah je tergoda dengan hasutan syaitan dan mudah ikut hawa nafsu aku pun tak tahu lah.. 

tapi sebagai manusia biasa aku tahu yang aku akan sentiasa melakukan kesilapan dan kesalahan.. aku bukan sempurna.. aku selalu lalai dan alpa... saat ini hatiku terasa amat perit dan sakit ... dan nafasku terasa sesak... aku bosan hidup seperti ini... bilalah aku dapat berubah menjadi baik ...??? aku pun tak pasti....sama aku dapat jadi seperti dulu atau tak... aku rindukan diri aku yang dulu... 

mungkinkah aku dapat kembali seperti dulu atau pun tidak semua jawab tu hanya lah Allah yang mengetahuiNya...

Ya Allah Engkau ringankanlah beban dihati hambaMu ni Ya Allah...Lapangkan Hatiku ni dan Engkau Bantulah HambaMu ni ketika Aku di dalam Kesusahan atau Kesenangan .. Dan Aku Berharap satu hari nanti Aku Akan berubah menjadi baik dan akan terus terusan mendidik diriku menjadi seorang yang baik dan solehah...itulah satu-satu harapan ku semoga apa yang aku harapkan menjadi kenyataan satu hari nanti...

InTeRvIeWs


2minggu lepas pada hari khamis... aku telah menemani kawan baik ku pergi menghadiri temuduga di dataran palma  dekat dengan ampang point.. sewaktu aku sampai di rumah dia pada pagi tu dia sibuk menyusun sijil-sijil yang untuk di temu duga petang nanti... sambil dia menyusun sijil-sijil aku dan dia sempat  berbual-bual kosong ... selepas tu aku pun menolongnya  sekali menyusun sijil2 tu... untuk dipendek kan ceriter... ayah kawan ku hantar kami berdua di dataran palma dalam jam dua..

masa tu hati aku berdebar je cam aku pulakan yang pergi temu duga padahal aku just teman kan kawan aku je hehe....dan waktu kitorang tunggu kawan aku punya kawan jemput kitorang dibawa aku tengok kawan  aku tak boleh duduk diam.. gelisah je dia.. kesian pula aku tengok dia...yelah bila aku fikirkan balik kesian aku tu... dah lah ada temuduga alih2 ada benda yang berlaku sehingga kawan aku serabut ... sebab tu aku teman kan dia.. supaya aku dapat beri sokongan dan semangat kat kawan aku tu..

beberapa minit kemudian orang yang kitorang tunggu pun tiba.... selepas tu kitorang pun ikut lah budak laki tu.. budak tu namanya alif.... aku tengok baik je budak tu lembut pun lembut tapi bukan pondan ok.. dia laki  tulen cuma cara percakapan dia lebih sopan dan lembut.. yelah selalukan laki kan cakap kasar je.. tapi alif ni lain.. aku suka tengok cara dia... bertuah makwe dia dapat pakwe yang baik dan ok...

apabila kitorang sampai dan masuk dalam pejabat tu aku pandang lah sekeliling.. aku rasa cam janggal  je.. sebab tu  first time aku masuk dalam pejabat peguam.. so aku jadi cam segan dan tak biasa pula hehe...beberapa minit kemudian kawan aku di interview dan aku di bawa ke ruang menungu di tingkat dua... setelah 15 minit berlalu.. kawan aku pun tamat sesi temu duganya..

 sebelum kitorang nak balik kitorang pun pergi jalan-jalan  ke ampang point.. lagipun dah lama tak kuar sama-sama dengan dia.... first place kitrorang pergi kitorang pergi watson .. aku yang ajak kawan aku gi situ dulu sebab aku nak beli barang keperluan aku.. tapi bila aku dah ke situ aku tak jadi nak beli barang sebab aku rasa cam mahal je jadi aku tengok2 jer dn bandingkan harga lepas tu aku ajak lah kawan aku gi gardien pula.... dan sewaktu dekat gardien sama je masa kat watson jadi kitorang just tengok jerla tak beli pun.. hehe.. lagipun duit time tu tengah kering... hehe...

sewaktu tengah jalan-jalan 2 tiba2 kawan aku ajak  singgah kat kedai baked yang kebetulan kitorang lalu disitu.. masa tu pun aku dah rasa lapar...lepas tu kitorang pun pilih lah tart peach, baked chiken curry dan  lagi  satu aku tak igat aku beli apa.. hehe.. aku saja jer pilih roti yang sama dengan kawan aku tu hehe.. yela kata kawan baik jadi mestilah pilih makanan yang sama kan.. hehe... lepas aku dah bayar semua makanan tu

kitorang pun mula jalan2 kat situ.. lps tu tengah jalan2  tiba2 aku ternampak satu kedai butik tu ada baju kurung dan baju batik lelaki warna hijau cantik aku suka warna dan rekaan dia...jadi aku pun tarik2 la tangan kawan aku tu suruh dia tengok baju tu .. bila dia toleh dia mula geleng kepala kat aku sambil cakap.. nad2 tak habis2 dengan warna hijau ko tu.. aku tahu ko minat warna hijau tapi janganlah sampai  suka sangat tengok baju tu ...macamlah tak da warna lain nad..

 masa tu aku tersenyum jerla sambil tu aku cakap la kalau ko bosan takpa asalkan aku suka tak kisah lah kalau semua baju kurung aku warna hijau pun aku tak kisah asal kan aku suka dan aku rasa selesa dengan warna tu.. hehe...kemudian aku pun teman kan kawan aku pergi belikan kasut untuk tunangnya.. kedai pilihan kitorang jukebox.. waktu tengah pilih kasut tiba2 ada orang call hp kawan aku.. aku pun tk tahu sapa yang col... dan aku pun biarkan jerla di cakap kat luar.. yang aku  tengok2 lah mana tahu ada kasut yang aku minat nak belikan..hehe.. tapi beberapa minit kemudia still tk da apa-pun beli kat kedai tu jadi kitorang pun keluar dari situ....

dan aku minta kawan aku teman kan aku pergi kedai popular..untuk membeli buku ... aku sebenarnya gi situ nak mencari hadiah buat kawan lama ku... sebab tak lama lagi kawan aku pulang dari uk sebab cuti semester..nanti dia berada di malaysia 4 bulan tapi aku sendiri tak tahu aku boleh jumpa dia or tak...sebab lepas ni aku dah sibuk dengan pengajian aku...lepas aku  belek 2 buku kat situ akhirnya aku membuat pilihan aku beli buku novel yang bertajuk sekiranya aku menjadi seorang  novelis.. terbitan pts...dan selepas selesai membayar kitorang membuat keputusan nak balik.. tapi sebelum kitorang balik tu aku singgah sekejap kat atm nak tengok duit dan masuk or belum dan singgah ke kedai topup jap...

sewaktu nak balik tiba2 hujan turun dengan lebat pula ... jadi kitorang masuk kembali ke dalam dan pergi ke kfc... kitorang tak beli apa2 tapi kitorang just lalu jer hehe... masa tu kawan aku tanya nad ko nak balik rumah terus or ko nak balik rumah aku dulu... masa tu aku tak tahu nak buat pilihan cmn aku pun tengah keliru masa tu.. pening kepala masa tu.. lps tu kawan aku tanya lagi ko nak pergi mcd ke aku cakap takpalah kita balik jerla... kawan aku cakap kalau ko nak pergi mcd aku boleh minta tlg H untuk ambil kita... lepas tu aku cakaplah tak payahlah nanti menyusahkan H pula tak naklah aku.. last kitorang pun balik naik teksi time tu redah jer hujan walaupun tengah lebat hehe...

sampai kat rumah kawan aku tu aku pun masuk lps tu aku tengok abang kawan aku  ada masa tu aku jadi segan pula... dan takut pun ada hehe.. lps tu kitorang pun sembng2 sambil tunggu hujan reda... hehe... bila hujan dh reda aku ajak kawan aku teman kan aku pergi kat depan giant nak tunggu teksi.. dalam penjalanan ke situ kawan aku tu col sepupu dia tapi  orang lain yang angkat hp tu rupanya H yang angakt hp tu... lepas tu kawan aku sembang lah dengan H dalam masa yang sama kawan aku tu boleh mengenakan dan mengusik aku pula...

malu aku time tu...dan yang buat aku gembira H nak tolong hantarkan aku tapi aku yang tak nk.. bukannya jual mahal tapi aku malu dn tak biasalah minta tolong laki hntr ke rumah dn aku bukan jenis suka nak susahkan orang lain.. melainkan kalau keluarga aku memang aku suka mnyusah kan hehe... lps tunggu teksi tengok tak da kitorang pun berpatah balik ke rumah kawan aku tu dan akhir sekali ayah kawan aku yang tolong hantarkan aku balik rumah time 2 rasa segan sangat... dan aku sampai di rumah dalam kul 6 lebih.. dan hari tu betul2 hari yang memenatkan bagi diri aku...

p/s ada benda yang aku tak luahkan kat sini biarlah aku dengan kawan aku yang tahu perkara tu sebab perkara tu betul2 peribadi buat kitorang.. :)

Sunday, May 15, 2011

TiMe To CoOk


dalam aku masih cuti semester ni... kerje aku masak je...dah tu je hobi aku... aku memang suka memasak tapi kalau menjahit harap maklum lah tak minat kalau pun diberi 1 juta pun aku rasa aku takkn belajar menjahit sebab menjahit perlukan kesabaran yang tinggi.. aku bukan lah jenis yg sabar sangat hehehe...ok dalam aku tengah holiday lagi ni macam-macam benda aku masak... antaranya aku masak nasi goreng udang, nasi goreng daging, daging masak kicap, ikan masam manis, telur sweat sour, telur sambal, udang masak tepung ,ikan sup dan macam lagi yang aku masak... 

tapi yang tak dapat aku lupakan yang aku masak rebung beberapa minggu yang lalu....pagi tu aku ajak la my mom gi pasar untuk beli bahan-bahan untuk masak tengah hari nnti...sampai di pasar aku pilih dan beli lah barang-barang yang diperlukan...lepas aku dah beli tu kitorang balik lah umah... dan apabila sampai ke rumah aku tlg lah mak aku buat kan jemput untuk makan pagi tu....lps aku dah siap masak jemput tu...aku rehatkan badan aku jap dan tak berapa minit kemudian aku dengar suara orang bising2 bau busuk... 

wah tension aku bila ada orang kata bau busuk.. ala biasa la tu kan kalau rebung memang lah bau busukan takkn lah bau wangi pulakan...masa tu sabar je aku dengan orang yang bising2 tu ... tiba untuk aku masak rebung tu ada sesuatu berlaku ... tiba2 tangan aku jadi gatal2... hbs tangan aku naik bintik-bintik merah..la tak sangka pula aku yang aku ada alergic dengan rebung ni.... setahu aku aku makan tak da pula gatal.. bila aku masak gatal pula rebung ni...dah tu masak dia memang lama dan leceh ... lps ni tak delah aku nak masak lagi rebung ni... sebab susah dn leceh patut la aku tak pnh tgk mak aku masak rebung ni rupa 2 masak dia memang agak merumitkan ...menyampah aku.. lepas beberapa jam kemudian baru lah siap aku punya rebung tu... dan bila rasa boleh lah tahan sebaik jadi kalau tak memang lah aku menangis ... sebab aku penat buat semua tu... kalau tak jadikan memang sedih dan kecewa lah aku ...

beberapa hari kemudian barulah tangan aku yg gatal tu beransur pulih.... sebaik tak de tinggal bekas parut kalau tak boleh buat diri aku tak tenteram je... 

p/s taubat lepas ni aku takkan dh masak rebung kalau teringin sangat aku srh jer mak aku belikan hehehe .. menyesal2  tu la tak dengar cakap orang tua... 

mEeT My LoVe...


tiga minggu yang lepas ... aku rasa gembira sangat sebab dapat jumpa dengan my Love aku .. aku betul-betul rindu kat dia... sebab aku dah nak dekat setahun tak jumpa dengan dia.. sebab tu bila kali ni jadi jumpa aku begitu excited sangat....nak pergi ke rumah dia.... dan malam tu aku buat la sesuatu yang istimewa untuk dia.. ni firts time aku buat kek coklat ni...bersungguh-sungguh aku buat untuk dia sempena hari jadi dia...dan akhirnya siap juga kek coklat kukus aku tu...waktu aku tengok kek coklat tu cam tak jadi je.. tapi bila aku srh my mom rasa dia kata sedap dn ok.... wah... masa tu aku rasa gembira sangat...sebab kek yang aku buat tu menjadi... aku bersyukur .... dan masa pagi tu aku langsung tak tidur sebab kalu tidur aku takut terlajak la pula nnti merajuk pula my Love aku... dah la my Love aku tu merajuk susah nak pujuk...

untuk memendekan cerite ni aku pun dengan semangat lah bersiap2 nak ke rumah my Love aku tiba2 pula ada benda yang berlaku buat mood aku jadi muram dan bengang..tapi aku tak blh la nak gitahukan apa bendanya tu hehe.. itu biarla rahsia aku haha....lepas aku dh ok dari mood marah2 mom aku pun hntr la aku ke rumah my Love aku tu.. aku rasa seronok sangat...nak jumpa dia...  bila dh sampai rumah Dia .. aku pun pergi jumpa dengan mak dia dan kak dia wah segannya aku sebab dh lama tk jumpa...

dan selepas tu ... aku bagi lah kek coklat yang aku buat tu...dia nampak terkejut... sewaktu dia makan kek aku tu aku rasa berdebar je takut2 tak sedap tapi bila dia makan tiba2 dia cakap sedap wah masa tu aku rasa gembira sangat dan aku asyik tersenyum jer... lepas kitorang makan-makan kitorag pun naik ke atas sembang2  sedar-sedar dh nak dekat malam dh...rasa waktu tu cepatnya berlalu... tak puas rasanya nak sembang dengan dia...walau apa-apa pun aku rasa gembira sangat dapat jumpa dengan dia... walau pun sekejap aku tetap rasa gembira ...akhir sekali ni lah gambar kek coklat yang aku buat... tu...


inilah kek coklat aku tu... tengok pun aku dah rasa selera nak makan hehe perasan lah pula aku ni kan hehe...


kek coklat yang sudap siap dipotong apa lagi makan lah.. wah memang sedap aku tak tipu hehe...

p/s tiba-tiba terasa nak makan kek pula... tapi malas pula nak buat ada tak sapa-sapa yang boleh tolong buat kan hehe.. ^_^

Friday, April 15, 2011

I HoPe My DrEaM CoMe TrUe


cantikkan hp yang bakal menjadi  kesayangan aku ni  I Love U Dear Muahx4

Assalamualaikum !!..pertama kali aku nak cakap...aku dh jatuh cinta ...tahu aku jatuh cinta dengan siapa??? aku jatuh cinta dengan hp jenama sony ericsson tu aku suka sangat reka bentuk dia.. kali pertama aku tengok hp tu aku dh jatuh cinta.... dan terus aku berangan-angan nak dapat kan dia di pasaran.... wah!! best yer kalau aku dapat hp tu..setiap malam dan pagi aku teringat-ingat hp tu...dh angau dh aku ni...cam aku ni jatuh cinta dengan mamat hensem pulakan kan hehe.....  apa-apa pun aku tekad nak tukar hp dan dapatkan hp kesayangan aku tu..

inilah hp yang aku minat dan jatuh cinta tu.... nama dia  sony ericsson Xperia X 10 warna dia yang cantik, reka bentuk dia yang comel membuatkan aku teringat dia setiap masa.. ( tipu la tu hehe) tapi boleh dikatakan lah dia dah buat aku mimpi di siang hari walaupun sekarang tgh malamkan haha...takpa-takpa aku akan cuba usahakan  yang aku boleh memilikinya dalam tahun ni juga... dan aku akan lebih berusaha untuk dapatkan kerja.. hehe... sah lah aku ni memang dah angau sanagt ni... bahaya-bahayakan... kalau cam tu... aku kenalah realisasikan angan-angan ku ni jadi kenyataan....I Hopefully... akhir sekali aku nak upload lagi gambar yg telah buat aku jatuh cinta ....
p/s: aku betul-betul tengah angaukan hp ni.. kan bagus kalau ada yang bagi aku hadiah hp jenama ni.. tapi tu just angan-angan jerla..... :(